V1 wrote:Dairi, protams ka golfus un citus nemotorus var savīlēt. Par tiem šeit vidpār nav runas. Manuprāt reālāko jaudu LV rāda bosh stends, ir vēl chiptuning
Lv, bet tur rezultāti ir optimiskāki. Jelgavas jauda bija mazliet mistiska, tāpēc pēc jelgavas stenda devos uz Roli, lai turpmāk būtu skaidrs kādi ir rezultāti jelgavā... Tika samaksāta nauda, lai noskaidrotu koeficentu. Nesaprotu kāpēc te tāda diskusija.
Iepriekš tam kaut kā nepievērsu uzmanību, bet jo vairāk esmu par to sācis domāt jo aplamāki man liekas tie 25%.
Jelgavas stends mēra zs uz ratiem, tapēc tie ir mazāki kā motora zs jo pastāv zudumi transmisijā. Domāju ka šeit man visi piekritīs.
Tālāk, ja mēs neņemam vērā ģeneratoru un stūres pastiprinātāju, pāri paliek zudumi kārbā, (zem šī iekļaušu visas pusasis, gultņus, bremzes,sajūgu). Kārba kā jebkurš mehānisms ir ar savu lietderibas koeficientu, protams, tas mainās līdz ar apgriezieniem, eļļu, pārnesumu,bet par cik visi motori tiek testēti ar ļoti līdzīgiem pārnesumiem un apgriezienu diapazons arī ir ļoti līdzīgs tad varam uzskatīt, ka lietderības koeficients vairāk vai mazāk ir konstants.
Piemērs:
Zobratu reduktors ko griež ar 1000 apgr, 1kw motors. Pieņemsim, ka pēdējā zobrata galā uz vārpstas ir 0,8kw. Tātad šī mehānisma griešanai ir nepieciešami 0,2kw.
Tālāk šo pašu reduktoru griež 2kw motors ar tiem pašiem 1000 apgr. Šinī gadījumā uz pēdējās vārpstas būs 1,8 kw. Jo ir tie paši apgriezieni tas pats reduktors, tie paši apstākļi, mehānismam vnk fiziski nevar rasties vairāk zudumu.
Pēc šīs analoģijas sanāk, ka kārbai ir nepieciešams zs minimums (kurš, kā iepriekš rakstīju, ir laikā nemainīgs!) lai to vispār grieztu. Tālāk nav vairs nozīmes vai kārbu griež b20, b16 vai kas cits.
Ar koeficientu 25% sanāk šādi- b16 turbo ar 800zs (uz ratiem, (apgr diapazons 1000- 8000)) *0,25= 200 zs aiziet transmisijā, tālāk ja tieši šinī pat mašīna izņemam šo turbo motoru un ieliekam stock b16, sanāk ka viņš viņu nemaz nevar izkustināt, jo 200 zs aizgāja kārbā? B16 saglabā šo pašu apgiezienu diapazonu. Labi, teiksi ka viņam reiķina kārbas zudumus kā 25% no stock jaudas, tie būs 40 zs. Bet tad kapēc vienai un tai pat kārbai ir 2 dažādi zudumi?
Mans nepieciešamais zs minimums kārbas griešanai ir šāds:
Pazīstams igaunis kuram ir pilnīgi standarta itr ar b18c6 un standarta 190zs aizbrauca uz Artman racing stendu, lai samērītu jaudu. Viņam bija 119 kw jebšu 162zs uz ratiem. Domāju ka rezultāts kuram var ticēt un kurš ir patiess. Tātad pieņemot idializētu gadījumu ka šim motoram ir visi 190 tad no motora līdz ratiem iztrūkst 28zs. Par cik viņam ir stūres pastiprinātājs un ģenerators, tad varētu atskaitīt kādus 3-5 zs (šie gan no pirksta izīsti lielumi) un sanāk ka kārba apēd 23zs. Domāju, ka tas ir samērā pamatots un saprotams rādījums.
Internetā, kā jau Volfsburgs minēja, klīst 10-13% zudums. Ja to ierēķina kā b20 jaudām kas būtībā ir 160 un uz augšu jelgavas rumaki, sanāk 16- 20zs (kas atbilst igauņa mērītajam).
Tātad, manā skatījumā 20zs ir samērā ticams, objektīvs un pamatots skaitlis.
Lai nebūtu tikai autora topika aizķēzīšna, tad, manuprāt, d sērijas kārba varētu apēst mazāk zs, jo kārbas gultņi, zobrati un viss pārējais ir mazāki, es sliektos domāt ka tie varētu būt kādi 17 vai 18zs.
Dadumtsss.